Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenkingsdag in Nederland worden alle oorlogsslachtoffers om precies 20.00 uur twee minuten herdacht. In alle gemeentes in Nederland zijn er herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument.
In deze les zullen we u leren hoe wij in Nederland de oorlogsslachtoffers herdenken tijdens onze Nationale Herdenkingsdag.
Weet u waarom wij in Nederland dodenherdenking op 4 mei organiseren?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
In alle gemeentes in Nederland zijn er herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. Tussen acht uur en twee over acht 's avonds houden wij twee minuten stilte. Tijdens deze twee minuten wijden wij onze gedachten aan de gesneuvelden en de mensen die nog steeds te kampen hebben met de moeilijkheden die voortgekomen zijn uit de Tweede Wereldoorlog.
De grootste en meest belangrijke samenkomst tijdens de nationale dodenherdenking in Nederland vindt plaats op de Dam in Amsterdam. De herdenking begint met een bijeenkomst voor overlevenden en nabestaanden in de Nieuwe Kerk. Vervolgens bij het nationaal monument op de Dam legt koningin Beatrix daarna een krans en om precies acht uur 's avonds luidt er trompetgeschal. Heel het land is nu twee minuten stil.
Het is een Nederlands gebruik om de Nederlandse vlag op halfstok te hangen van zes uur 's avonds tot zonsondergang. Na de twee minuten stilte is de herdenking nog niet afgelopen, hierna zijn er nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen. Om die reden blijft de vlag halfstok tot zonsondergang. Veel openbare gelegenheden houden rekening met de dodenherdenking. Dat betekent geen muziek en geen activiteiten tussen kwart voor acht en kwart over acht 's avonds. Het moet in ieder geval voor iedereen mogelijk zijn om deze twee minuten stil te zijn.
Wist u dat Nederland het enige land is dat de herdenking en bevrijding op deze manier combineert? Denemarken bijvoorbeeld organiseert maar eens in de vijf jaar een herdenking en Frankrijk heeft twee herdenkingsdagen, één voor iedere wereldoorlog.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u waarom wij in Nederland dodenherdenking op 4 mei organiseren?
Nederlandse leden van voormalige verzetsgroepen en nabestaanden besloten om op de avond voor Bevrijdingsdag op verschillende plaatsen in het land stille tochten te houden naar de plaatsen waar hun dierbaren tijdens de oorlog overleden zijn. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerende traditie geworden.
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Bent u dit jaar samen met ons stil op dodenherdenking?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide